najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, jednakowoż również wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz śliczne zabytki – to też sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy chodzi o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rynek

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty często tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar przepysznych regionalnych składników – turyści zazwyczaj wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki można traktować jako deserowy przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go też charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/boccanera/   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy szukają innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni i produktów, za pomocą których są w stanie o dużo odpowiedniej zaznajomić Kraków i jego okolice.