Zawiłości kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia krajowa uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różnorodne obyczaje, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, jakie pospolite są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, iż najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z różnorodnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w istocie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest rozkoszna i sycąca.