Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, które daje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów i spora dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne posiłki włoskie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. jedzenie w Krakowie Ryby, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film