Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz użytkowali owoce kawowca. Mimo to w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obszernego trudu. mała czarna czyli espresso Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film