Pragniesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeżeli niemniej jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą najlepszą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeżeli dobrze zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

restauracje Kraków

   

Jednak w pierwszej kolejności: trochę o pizzy we Włoszech …
Stereotypowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem znanym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano czy też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest wybitnie regionalne, również jeśli chodzi o pizze. Jedna norma jednak jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet legalnie nazywać się pizzerią!

Czym znamionuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza oraz w największym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, zawiera lokalne składniki.

Co jest potrzebne prócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży bądź 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Później pora na ukochane dodatki, choć wolno trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najpoprawniej też gotową pizzę podać typowo po włosku – innymi słowy przystroić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.